Veldon Flexchair


De rug wordt functioneel in balans gehouden door met name de dieper gelegen spieren rond de wervels. Het soepel aan kunnen spannen zorgt ervoor dat je rug soepel beweegt en de belasting op de andere structuren minimaal is!

Er zijn voornamelijk twee dieper gelegen spieren die samen ook wel je korset vormen van je lage rug. Dat zijn ook wel;

– Diepe dwarse buikspier (m. Transversus Abdominus)

– Diepe rugpier (mm. Multifidi)

 

Functionele Stabiliteit

 

De belangrijkste eigenschap van deze spieren is dat ze van wervel naar wervel bevestigd zijn, waardoor ze elke wervel ten opzichte van elkaar kunnen “stabiliseren”. In tegenstelling tot de grote rechte buikspier en rugspieren die door hun aanhechtingspunten vooral een functie voor beweging hebben. Hier komt ook het idee vandaan dat je nog zulke sterke buikspieren kan hebben, maar je rug toch instabiel kan zijn! Bij “verkeerd” gebruik van je korset en daarbij functionele stabiliteit zal je rug alsnog kwetsbaar kunnen zijn.

 

Instabiele Rug vs. Stabiele Rug

Wanneer de dieper gelegen spieren je rug niet functioneel stabiel kunnen houden kan dat dus leiden tot lage rugpijn. De symptomen die daarbij ontstaan zijn niet bij iedereen gelijk. Maar uit onderzoek blijken onderstaande symptomen bij een controle probleem van de lage rug het meest passend.

  • Instabiel gevoel onderrug
  • Het gevoel dat het in de rug kan schieten
  • Pijn onderin de rug
  • Pijn bij lang staan, slenteren en lang liggen
  • Startpijn bij opstaan na lang zitten
  • Stijfheid in de lage rug
  • Moeite en pijn bij tillen of dragen
  • Pijn bij het strekken van de rug

 

Om grip te krijgen op deze rugklachten hebben wij de VelDon FlexChair bij ons in de praktijk staan. Met behulp van de Flexchair en een beeldscherm worden testresultaten direct zichtbaar. Aan de hand van de resultaten kan er een training worden ingesteld. Coordinatie en stabiliteit gerelateerde klachten worden effectief behandeld of voorkomen.

flexchair foto 

VelDon is een landelijk netwerk van gecertificeerde fysiotherapeuten die bewegingsanalyses maken van o.a. de lage rug en bekken op spierniveau. Door op de onderstaande link te klikken vindt u meer informatie over VelDon Flexchair.

https://www.veldon.nl/nl/patient

 

  • Dit is een website van Digiwebsite